vauhdikkaat sormet litteroivat

Litterointihaaste: Automaattinen litterointi vs. Manuaalinen litterointi

  • by Miia

Oletko jo kokeillut, kumpi on parempi vaihtoehto äänitiedostojen muuttamiseen tekstiksi: automaattinen vai manuaalinen litterointi?

Tehokkuutta automaatiolla

Automaattinen litterointi on nopea ja kätevä tapa saada äänen sisältö muutettua tekstiksi. Se perustuu kehittyneisiin puheentunnistustekniikoihin, jotka ovat ottaneet isoja edistysaskelia viime vuosina. Automaattinen litterointi voi olla erinomainen vaihtoehto silloin, kun tarvitset nopeaa ja kustannustehokasta litterointia, ja kun tarkoituksenasi on saada äänitteeltä ydinasiat talteen. Automaattinen litterointi toimii parhaiten, kun äänitteellä on selkeä äänenlaatu ja vähän puhujia. Puhe on oltava selkeää, ilman vahvoja murteita.

Tarkkuutta ja mukautuvutta manuaalisella litteroinnilla

Automaattinen litterointi ei ole täydellinen ratkaisu kaikissa tilanteissa. Se saattaa kamppailla epäselvien tallenteiden, eri murteiden tai haastavan akustiikan kanssa. Sanavirheet voivat lipsahtaa litteraatioon ja tärkeät yksityiskohdat saattavat jäädä huomaamatta. Manuaalinen litterointi tarjoaa enemmän tarkkuutta, luotettavuutta, luettavuutta ja mukauttamisen mahdollisuuksia. Kokeneet litteroijat voivat käsitellä erilaisia murteita, erottaa olennaisen puheen täytesanoista ja tarjota mahdollisuuden erilaisiin litterointityyleihin, kuten sanatarkkaan litterointiin, yleiskieliseen litterointiin ja saavutettavaan litterointiin. Manuaalinen litterointi mahdollistaa myös henkilötietojen anonymisoinnin ja pseudonymisoinnin ja alustavan analysoinnin. Näitä taitoja automaattinen litterointi ja puheentunnistusteknologiat eivät vielä tarjoa.

Ota käyttöön kummankin hyödyt

Jos teet litteroinnin itse, voit yhdistää automaattisen litteroinnin ja manuaalisen muokkauksen saadaksesi parhaan lopputuloksen. Jos automaattisen litteroinnin jälkeen muokkaustarpeita jää paljon ja litteraation korjaaminen vie aikaasi, voi olla järkevää ulkoistaa litterointi ammattilaisille. Kun olet testannut automaattisen litteraation tuotoksen, tiedät, kumpi litterointimenetelmä sopii aineistollesi parhaiten. Ja kun päätös on tehty, seuraava askel on löytää paras yritys projektisi tueksi.


Me Tutkimustiellä hyödynnämme parhaat puolet kummastakin litterointitavasta.
Pyydä litterointitarjous!

Lue myös

haastattelutilanne kadulla

Puheentunnistus ja epäselvät nauhat - tallenteiden todellisuus

  • by Sanna

Tekoälyä käyttävä puheentunnistusteknologia toimii jo monelta osin erinomaisesti. Tarvitaanko siis enää manuaalista, ihmisen tekemää litterointityötä? Vastaus suomen kielen osalta on vahva kyllä. Tässä blogissa kerromme, miten erilaiset keskustelutilanteeseen ja kieleen liittyvät tekijät koettelevat tekoälyä.


Lue blogi


Lue blogi