osallistujan kättely

Näin toteutat osallistujien rekrytoinnin

  • by Anni

Oli tarpeesi löytää testaajia käytettävyystesteihin, maistelijoita paikan päälle tai keskustelijoita verkkoryhmään, samoihin periaatteisiin kannattaa tukeutua kaikissa rekrytointitarpeissa: aloita osallistujien rekrytointi hyvissä ajoin, mieti kohderyhmä tarkkaan, varaa osa budjetista palkkiolle ja infoa osallistujat hyvin.

Näillä vinkeillä saat rekrytointiprosessin etenemään sujuvasti:


1. Rajaa kohderyhmä

Tee pohjatyö huolellisesti ja mieti millaisia osallistujia tutkimukseesi tarvitaan. Laadi tarkka lista kriteereistä, jotka osallistujien tulee täyttää. Tee listan perusteella screeneri eli hakulomake, jonka avulla voit seuloa sopivia osallistujia.


2. Varaa aikaa

Varaa kokonaisaikataulussa riittävästi aikaa rekrytointivaiheelle. Mitä useampia kriteereitä osallistujien pitää täyttää, sitä pidempään rekrytointiaikaan on hyvä varautua. Näin ehdit reagoida, jos näyttää siltä, että joku segmentti osoittautuukin odotettua haastavammaksi.


3. Mieti palkkio

Varmista, että osallistujille annettava palkkio on riittävän houkutteleva. Palkkion merkitys on sitoutumisen kannalta suuri, ja osallistujien tulee saada korvaus panoksestaan ja heille aiheutuneista kuluista. Pieneksi koettu palkkio saattaa lisätä osallistujien poisjääntejä.


4. Laajat osallistumisajat ja -tavat

Jos haluat varmistaa, että osallistujat pääsevät varmasti paikalle, tarjoa osallistumisaikoja koko päivälle. Varsinkin klo 16 jälkeen on hyvä olla aikoja tarjolla. Jos taas tavoittelet mahdollisimman kattavaa osallistujaotosta, järjestä etätutkimus. Tutustu vinkkeihimme etähaastattelun läpiviemiseen.


5. Kontaktoi osallistujat

Huomioithan, että henkilökohtainen yhteydenotto tutkijalta (esim. puhelu tai tekstiviesti) saattaa lisätä sitoutumista ja poistaa jännitystä saapua uuteen paikkaan. Vahvista osallistujille tutkimusajankohta ja käy läpi lisäksi muut tutkimukseen liittyvät oleelliset yksityiskohdat.


6. Ohjeista osallistujat etukäteen.

Lähetä osallistujille infoviesti, jossa kerrot miten paikalle pääsee tai annat liittymisohjeet etähaastattelun. Kerro viestissä, kehen osallistujat voivat olla tarvittaessa yhteydessä. Tutkimuspaikalla kannattaa laittaa selkeä opastus oikeaan tilaan tai osoittaa ryhmälle kokoontumispaikka vaikka hotellin aulaan. Osallistujille kannattaa myös lähettää muistutusviesti ennen osallistumista.

Muistathan huolehtia henkilötiedoista GDPR:n mukaisesti. Jos palkitset osallistujat, huolehdi myös tulorekisterikirjauksista.


Testaamo hoitaa puolestasi osallistujien valinnan, yhteydenotot, ohjeistamisen sekä palkkioiden toimittamisen ja tulorekisterikirjaukset. Peruutusten sattuessa toimitamme tilalle korvaajat. Jos haluat apua osallistujien hankkimisen, kannattaa rekrytointiprosessiin varata aikaa pari viikkoa. Tarjoamme mielihyvin pitkän kokemuksemme käyttöösi ja voimme arvioida kriteerejä kanssasi ennen rekrytoinnin aloittamista.
Tutustu Testaamoon!

Lue myös

käytettävyystesti etänä

Osallistujarekrytoinnin checklist

  • by Anni

Osallistujien rekrytoinnin ulkoistaminen säästää paljon aikaa ja vaivaa ja antaa tutkijalle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen – tutkimuksen tekemiseen. Mitä meidän rekrytoijien tarvitsee tietää, jotta rekrytointi saadaan sujuvasti käyntiin ja lopputuloksena ovat juuri oikeanlaiset osallistujat?
Kokosimme simppelin muistilistan, jonka avulla on helppo koostaa tarvittavat tiedot rekrytointia varten:


Lue blogi


Lue blogi