ryhmähaastattelutilanne

Loistava äänite-laadukas litterointi:
Vinkit ryhmähaastattelun äänitykseen

  • by Miia

Ryhmähaastattelujen litterointi voi olla melkoista kakofoniaa. Päällekkäin kuuluvista äänistä on vaikea erottaa yksittäisiä keskustelijoita ja tärkeää tietoa voidaan menettää, jos puheesta on mahdotonta saada selvää. Tässä vinkkejä, joilla voit varmistaa, että kenenkään puheenvuoro ei jää toisten jalkoihin ja litteroija saa varmasti kirjattua sinulle tärkeät tiedot ylös.


1. Kerro äänitteen alussa, ketä ja/tai kuinka monta henkilöä haastatteluun osallistuu.

2. Järjestä ryhmähaastattelun alussa lyhyt esittelykierros, jossa jokainen sanoo nimensä (tai muun taustatiedon) ja muutaman sanan eli ”antaa ääninäytteen”.

3. Kehota keskustelijoita puhumaan vuorotellen yksi kerrallaan ja välttämään päällekkäistä puhetta. Muistuta asiasta tarvittaessa haastattelun aikana ja pyri jakamaan puheenvuoroja keskustelijoille.

4. Jos teet haastattelun etähaastatteluna, kehota vain puhujaa pitämään mikkiä päällä. Kaikissa etätallenteissa suosittelemme osallistujille kuulokkeiden käyttöä.

5. Jos henkilöitä saapuu tai poistuu kesken haastattelun, kerro siitä äänitteellä tai oheistiedoissa.

6. Jos litteroitaessa haastateltavat pitää erotella (tunnistaa) toisistaan, huomioi seuraavat asiat:


-Mitä enemmän ryhmähaastattelussa on osallistujia, sitä vaikeampaa on erotella ja tunnistaa puhujia. Osallistujien suositeltu maksimimäärä on viisi.

-Ohjeista haastateltavia sanomaan oma nimensä puheenvuorona alussa. Siten tunnistaminen onnistuu virheettömämmin myös useamman osallistujan keskusteluissa.

-Toista haastateltavien nimiä, esim. ”Oletko sinä Maija samaa mieltä Matin kanssa asiasta?”, ”Kiitos Matti, entäs sinä Maija?”.

-Puhujien on suositeltavaa olla koko haastattelun ajan samoilla paikoilla. Tunnistaminen vaikeutuu, jos ihmiset vaihtavat paikkaa, koska paikan vaihtuessa äänen kuuluvuus voi heiketä tai tallentuva äänen sävy voi muuttua.


Lisävinkkejä äänitykseen:
Näin onnistut haastattelun äänityksessä

Lue myös

etähaastattelutilanne

Loistava äänite-laadukas litterointi:
Näin onnistut etähaastattelussa

  • by Anni

Etähaastattelun onnistuvat nykypäivänä siinä missä kasvotusten tehtävät haastattelutkin. Tähän tekstiin on koottu vinkkejä etähaastattelun tekemiseen ja sen tallentamiseen. Jos haluat lisätietoja haastatteluiden tekemisestä, haastatteluvälineistä tai litteroinnista, kerromme mielellämme lisää.


Lue blogi

videohaastattelutilanne

Vinkit videohaastattelun tekemiseen

  • by Anni

Mietitkö vielä videohaastattelun tekemistä? Kynnys videohaastattelun tekemiselle on madaltunut viime vuosina paljon. Pandemian aikana suurin osa ihmisistä on tottunut käyttämään etäpuheluihin tarkoitettuja palveluita ja heillä on tarvittavat välineet sitä varten. Jos vielä mietit videohaastattelun totettamista, pääset alkuun näillä vinkeillä.


Lue blogi